אוסטאוארטריטיס

כאבים בגיל מבוגר נובעים מסיבות רבות כאשר אחת הנפוצות מביניהן היא שחיקת סחוס המקיף את העצם ומאפשר למפרקים לנוע בנוחות. תופעה זו מכונה בעגה המקצועית בלועזית “אוסטאוארטריטיס” או בעברית – “דלקת פרקים ניוונית”. הטיפול במחלה נחלק למספר סוגים בהתאם לחומרתה ולגיל המטופל. במאמר זה ננסה להבין לעומק את הגורמים למחלה זו ומה אפשרויות הטיפול העומדות לרשות הלוקים בה?

אוסטאוארטריטיס מהי?

על מנת לאפשר תנועה חלקה של המפרקים השונים בגוף האדם, העצמות שלנו מוקפות בשכבת מגן המיוצרת באופן טבעי בגוף. שכבה זו מכונה סחוס ומהווה הן בולם זעזועים והן מאגר של חומרים להתחדשות והתפתחות של העצמות. בגילאים צעירים, כאשר יש נזק לסחוס, הרקמה משחזרת את עצמה במהירות רבה יחסית. אך, עם השנים כאשר רקמת הסחוס נחלשת לא ניתן לשקמה באותה מידה. מחסור בקולגן עשוי לגרום לחוסר בסחוס.

אז, כאשר הרקמה ששמרה על מרחק סביר בין העצמות במפרק נעלמת לאיטה העצמות מתחילות לגעת זו בזו ונשחקות. תהליך זה עשוי להתחיל דלקת וכן לגרום לכאב מתוך השחיקה. בדרך כלל נגלה את התופעה הזו שהרופאים מכנים אוסטאוארטריטיס מתרחשת בקרב מבוגרים. במקרים מסוימים תרופות, מחלות שונות או צריכה של אלכוהול ברמה מוגברת יגרמו אף הם לתופעה דומה ולכאב. כיום, ידוע כי מרבית האנשים בני שמונים וחמש פלוס (ארבעה מתוך כל חמישה קשישים) לוקים בשחיקה של הסחוס ברמה זו או אחרת.

איך מזהים שיש בגוף שחיקה של הסחוס?

הדרך הטובה ביותר לזהות אם הסיבה לכאבים שחשים היא אוסטאוארטריטיס או סיבה אחרת היא – באמצעות צילום של האזור בטכנולוגיית רנטגן הקלאסית או בטכנולוגיה חדשנית יותר באמצעות מכשיר CT. הצילום, יוכל להראות את מיקום העצמות וכן לאפשר לזהות בחלק מהמקרים אם מתחילה להתפתח דלקת.

האם ניתן לטפל באוסטאוארטריטיס?

היות ומדובר בתהליך שחיקה טבעי של הגוף, בדומה למכשירי חשמל ורכבים, ניתן לטפל בעיקר בסימפטומים של אוסטאוארטריטיס ולא למנוע את הרס הסחוס. הדרך הפשוטה ביותר היא באמצעות מכשירים מיוחדים המסוגלים לשנות את הזווית של חלקי המפרק ואז, בזמן הליכה, הכאבים נחלשים.

דרך נוספת לטיפול, שאינה מטפלת רק בסימפטום, אוסטאוארטריטיס היא שחזור של חלקי המפרק השונים שנפגעו. נחזור לדוגמה שציינו קודם של מכשיר חשמלי או רכב – גם לגוף האדם יש לעתים חלפים. אנשים מבוגרים הסובלים משחיקת סחוס יכולים לחזור ללכת כמעט כמו כשהיו צעירים יותר באמצעות ניתוח להחלפת המפרק.

הזרקות סטרואידים וחומצה היאלורונית

כיום, התפתחה גם דרך חדשה לטפל בברכיים כואבות באמצעות הזרקה של חומצה היאלורונית. חומצה זו הוכחה כמטפלת בכאב לצד הוספת חומרי סיכה לברך.  לצד כל אלה, יש רופאים שימליצו גם על הזרקה של סטרואידים המסוגלים להאט מעט את הרס התאים, לטפל בדלת ולמנוע חלק מהכאב הנגרם כתוצאה מתופעת האוסטאוארטריטיס. במחקר שבוצע נמצא כי מטופלים שסבלו משחיקת סחוס שאינה דלקתית דיווחו על פחות כאב בטיפול בחומצה היאלורונית בהשוואה לטיפול בסטרואידים בלבד.

עבור מבוגרים המתקשים בהליכה קיימים גם טיפולים המשלבים מכשירים השולחים פולסים חשמליים לרגל וכן טיפולים פיזיותרפיסטים. טיפולים אלה יקלו מעט על הכאב למי שסובל מאוסטאוארטריטיס ברמה נמוכה יחסית שאינה מצדיקה התערבות כירורגית או ניתוח.

לסיכום, אוסטאוארטריטיס פוגעת בחלק הארי של האוכלוסייה המבוגרת לאחר שמונה עשורי חיים. למרבה המזל, קיימים כיום שלל טיפולים המאפשרים להפחית את הכאב ולהחזיר את התנועה החלקה יותר למפרק. אם גם אתם סובלים מהתופעות שתוארו לעיל מומלץ להיוועץ עם רופא ולקבל אפשרויות שונות לטיפול להקלה על הכאב.

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם