ניתוח החלפת ירך בעזרת זרוע רובוטית

על פי נתוני World Health Organization (WHO – ארגון הבריאות העולמי), אחוז גבוה מאוד מבני גיל 80-60 סובלים מרמה מסוימת של שחיקת הסחוס במפרק. עם זאת שחיקת מפרקים אינה נחלתם הבלעדית של המבוגרים, והיא עלולה להתרחש אף בקרב צעירים יותר.

ניתוח להחלפת ירך בעזרת זרוע רובוטית הוא המוצא האחרון לכאבים במפרק. נהוג לפנות לפתרון זה רק לאחר שמוצו שיטות הטיפול השמרניות לרבות פיזיותרפיה לשיפור טווחי התנועה וחיזוק השרירים והזרקות שונות לטיפול בדלקת.

מבנהו של מפרק הירך

מפרק הירך הוא השני בגודלו בגוף לאחר מפרק הברך, והוא מחבר בין האגן לבין הגפיים התחתונות ונושא עומס רב. צורתו דומה לצורת מכתש ועלי, ראש עצם הירך המעוגל של  תואם בדיוק רב לשקע האגן (המרחשת או האצטבולום – Acetabulum), וראש הירך והאצטבולום עטופים בשכבת סחוס שחלק שתפקידה לבלום ולשכך זעזועים ולאפשר את התנועה החלקה של מפרק הירך.

 

מפרק הירך עטוף בקופסית המפרק (Capsula Articularis) אשר מורכבת מרקמת החיבור עבה המספקת לו תמיכה ויציבות ובמקביל מאפשרת תנועה במספר כיוונים. מסביב למפרק הירך קיימים שרירים גדולים- הגלוטאוס שמאפשרים את התנועה ומייצבים את האגן במרחב.

מהם הסימנים לשחיקה של סחוס מפרק הירך?

הסחוס הוא רקמה חיה המקבלת אספקת דם ועיצבוב מהעצם שמתחת (עצם סבכונדרלית) ומהנוזל המפרקי (נוזל סינוביאלי). שחיקת סחוס המפרק מובילה לתהליך דלקתי ולחשיפת העצם הסובכונדרלית שבה יש עצבים וכתוצאה מכך להתפתחות כאבים ולהגבלה בתנועה של מפרק הירך. ניתן להקל על הכאב באמצעות משככי כאב, טיפול אנטי דלקתי ותרגילי פיזיותרפיה.

מהם הגורמים לשחיקת מפרק הירך?

  • פגיעה במפרק הירך – ישירה או עקיפה.
  • עודף משקל וגיל מתקדם שעלולים לגרום לשחיקה של הסחוס המפרקי.
  • גורמים ששכיחותם משתנה על פי גיל:
    • בילדות – מחלות התפתחותיות או מחלות מולדות של המפרק: DDH – דיספלזיה התפתחותית של מפרק הירך (Developmental Dysplasia of the Hip), ופרטס (Perthes).
    • בבוגרים-צעירים – בעיות מולדות או התפתחותיות , קב פציעות ספורט שפוגעות בסחוס ובלברום וכן AVN – נמק אווסקולרי של ראש עצם הירך (Avascular Necrosis) שנובע מליקוי באספקת הדם לראש המפרק.
    • באוכלוסייה הבוגרת יותר הסיבה הנפוצה ביותר לפגיעה בסחוס המפרקי היא שחיקה ניוונית של הסחוס – אוסטאוארטריטיס (Osteoarthritis).
    • טראומה למפרק- שבר או פגיעה ישירה.

הטיפולים השמרניים לשחיקת מפרק הירך

ישנם מקרים בהם ניתן לקבוע כי עדיין אין צורך בביצוע ניתוח להחלפת ירך, ולכן הרופא המטפל יציע מספר טיפולים חלופיים שמטרתם להקל על הכאבים ועל הדלקת בעזרת שיפור יכולות התנועה של המפרק באמצעות ביצוע תרגילי פיזיותרפיה לחיזוק שרירי האגן ולשיפור טווח התנועה של מפרק הירך. נוסף לכך ניתן לבחון טיפולים תרופתיים שניתנים דרך הפה כמו משככי כאבים, תרופות נוגדות דלקת או תוספי מזון המכילים בעיקר גלוקוזאמין או כונדרטין, כמו כן יתכן ויוצעו לכם זריקות המבוצעות ישירות לתוך המפרק הפגוע – סטרואידים הפועלים על הדלקת, חומצה היאלורונית לשיפור תפקוד המפרק, תאי גזע, PRP – פלזמה עשירה בטסיות ועוד.

מתי כדאי לפנות לביצוע ניתוח מפרק ירך?

אם הטיפול שמרני לא הביא להטבה, הכאבים הפכו לקבועים ואתם סובלים מהגבלה תפקודית משמעותית – ייתכן ותהיו מועמדים לניתוח החלפת מפרק ירך – צרו קשר לייעוץ ראשוני ולבדיקה.

מה מיוחד בשיטתו של פרופסור דרקסלר להחלפת מפרק ירך בעזרת רובוט?

ניתוחי החלפת ירך נחשבים למוצלחים ביותר בתחום האורתופדיה, ומאפשרים תוך פרק זמן קצר יחסית לשפר באופן ניכר את איכות חייו של המנותח ולאפשר חזרה מהירה לשגרה.

מדובר בזרוע רובוטית מיוחדת שנשלטת על ידי המנתח ומאפשרת לתכנן את הניתוח במערכות תלת- ממדיות בצורה טובה, לחזות את כל טווח התנועה של המפרק ולבצע חיתוכי עצם מדויקים ביותר תוך כדי איזון המפרק בצורה אנטומית ושמירה על אורך רגליים שווה. הניתוח באמצעות רובוט מאפשר למקם את השתל באופן המדמה את פעולותיו האנטומית של המפרק הטבעי מה שמייצר חלוקת עומסים טובה ואנטומית יותר.

בשל הדיוק הרב והשמירה על גבולות חיתוך מוגדרים, הפגיעה בשרירים וברקמה סביב המפרק נמוכה מאוד. מאפיינים אלו תורמים להחלמה מהירה, שיקום יעיל, והפחתה ברמת הכאב של המנותח. מלבד זאת במקרה של סטייה הזרוע הרובוטית תפסיק את פעילותה ותמנע פגיעה באנטומיה וברקמות מסביב.

לשיטתו של פרופסור דרקסלר יש יתרונות נוספים:

הרדמה חלקיתהרדמה ספינלית מקומית ולא כללית (ככל שניתן) – עבור רוב האוכלוסייה די בהרדמה ספינלית (חצי גוף) ללא צורך בהרדמה מלאה. חומרי ההרדמה מוזרקים אל הגב התחתון, למעטפת חוט השדרה באמצעות מחט דקה, ופועלים למשך ארבע עד שש שעות שבמהלכן המטופל לא יוכל להזיז את רגלו וניתן יהיה לנתחו ללא כאבים. הרדמה חלקית מפחיתה את תופעות הלוואי שכרוכות בהרדמה מלאה כמו: בחילות, הקאות, סחרחורות וכן הלאה.

אשפוז קצר – משך האשפוז – לילה אחד ומשך הניתוח – כשעה (לאחר תהליך הכנה והרדמה שנמשך שעה נוספת).

קיצור משך זמן השיקום וחזרה מהירה לשגרה – מספר שעות לאחר הניתוח פרופסור דרקסלר כבר מקים ומלווה את המנותח בצעדיו הראשונים, עם וללא הליכון, בדגש על תבנית הליכה נכונה ובהעברת העומס לרגליים כדי להימנע מצליעה שתגרור כאבי גב וחולשה של שרירי האגן.

החלמה בבית – כבר למחרת הניתוח המטופל משוחרר לביתו כאשר הוא מסוגל להתהלך ולהפעיל את הירך. אין צורך בשיקום מוסדי, ופיזיותרפיסט מהקופה יגיע אל בית המטופל לצורך תרגול כיפוף של הירך ולחיזוק השרירים. ההחלמה בבית מאפשרת למטופל להיות מוקף בבני משפחתו ובחבריו ומעודדת אותו להתהלך בחופשיות ולהניע את מפרק הירך מבלי להיות תלוי באחרים.

שלבי הניתוח להחלפת מפרק ירך בעזרת זרוע רובוטית:

בשלב הראשון פרופסור דרקסלר יוצר גישה למפרק באמצעות חיתוך בצד הירך, האצטבולום מנוקה משאריות רקמה בעזרת מקדח מיוחד והסחוס מוסר, לאחר מכן מבוצעת הכנה לתעלה הפורמלית בעזרת מכשיר שיוף.

פרופסור דרקסלר, שהוא מחלוצי השימוש בזרוע רובוטית בניתוחי המפרקים, ימקם את המשתל באופן אנטומי מדויק, בעזרת הזרוע הרובוטית, תוך מעקב רציף אחר הזווית ומיקום המשתל בהתאם לתכנון כדי להבטיח את התוצאה הצפויה.

סיבוכים אפשריים בניתוח להחלפת מפרק הירך באמצעות רובוט

כל פעולה כירורגית כרוכה בסיכונים ובסיבוכים ביניהם פגיעה בעצב, פגיעה בכלי דם, זיהום וסיבוכי הרדמה, עם זאת בניתוח להחלפת מפרק ירך שמבוצע באמצעות רובוט ותחת הרדמה חלקית ההסתברות לסיבוכים נמוכה ביותר ועומדת על כ1%-2%.

מלבד הסיבוכים המערכתיים הרי שעלולים להתרחש סיבוכים נקודתיים לאזור המנותח ביניהם שבר של עצם הירך או האצטבולום, פריקה, פגיעה בעצב הסכיאטי, גלוטאלי, פמורלי או LFCN (כתלות בגישה הניתוחית), הבדלים באורך רגליים, נוקשות מפרק הירך (שלרוב חולפת עם הזמן).

יש להדגיש כי הצוות הרפואי מסביר באריכות אודות הסיבוכים טרם הניתוח, כאשר בשלב ההכנה לניתוח פרופסור דרקסלר והמרדים נפגשים עם המטופל ומציגים בפניו את הסיכונים ואת הסיבוכים האפשריים בהתאם למצבו הפרטני.

תהליך השיקום

ישנה חשיבות גבוהה להפעלת מפרק הירך בטווח המיידי במטרה למנוע נוקשות וניוון, ולכן שש שעות לאחר הניתוח פרופסור דרקסלר מקים את המטופל צועד עמו את צעדיו הראשונים ומלווה אותו בתרגול עליה וירידה במדרגות. נוסף לכך המטופל מקבל מרשם לתרופות להקלת הכאב ובהמשך המטופל יתרגל תרגלי פיזיותרפיה בבית וילך תחילה בעזרת הליכון ולאחר מכן בעזרת מקל הליכה. מלבד זאת יהיה על המטופל לתרגל תרגילים קבועים בביתו למשך מספר שבועות לצורך חיזוק המפרק והגדלת טווחי התנועה.

תוצאות ניתוח להחלפת מפרק הירך בעזרת רובוט

חשוב מאוד לתאם ציפיות בין המנתח לבין המנותח – כמו כן אף שהניתוח זוכה לאחוזי הצלחה גבוהים ביותר, לא ניתן לרוב להבטיח 100% הצלחה, אך בהחלט ניתן להשיג את מטרת הניתוח העיקרית ולהביא לשיפור באיכות החיים בצורה כזו שהירך תחדל מלהיות מרכז החיים עקב ההגבלה והכאבים.

צפו בסיפורי הצלחה של מטופלים שעברו ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה מיני אחורית אצל פרופ׳ דרקסלר:

בחירת הרופא המטפל

תהליך רפואי מוצלח הוא תוצר של בחירת רופא מטפל הבקיא בתחום הטיפול ובעל המכשור והידע המתאימים לביצוע הפעולה.

פרופ’ מיכאל דרקסלר משמש כיום כמנהל המחלקה האורתופדית והמערך להחלפות מפרקים בבית החולים “אסותא” אשדוד. לצד העבודה באסותא פרופ’ דרקסלר הינו פרופסור חבר קליני בחוג לאורתופדיה באוניברסיטת בן גוריון. בתחילת דרכו בתחום פרופ’ דרקסלר ביצע ניתוחי החלפת ברך ברחבי העולם תוך הדרכה של טובי המנתחים והשתלם בהשתלמויות ובניתוחים בקנדה, גרמניה ובניו יורק. הניסיון והמוניטין שצבר הופכים אותו לאחד מהמומחים הבכירים בארץ בתחום החלפות המפרקים ובעיקר החלפת מפרק ברך וירך.

פרופ’ דרקסלר הוא מחלוצי השימוש בזרוע רובוטית בניתוחי המפרקים ובעל הנסיון הרב ביותר בתחום.

פרופסור דרקסלר מנתח באסותא אשדוד, אסותא רמת החייל ובבית חולים רפאל. לתיאום פגישת ייעוץ מקצועי לבחינת הטיפול המתאים, ולתיאום תור לניתוח החלפת מפרק ירך פנו למרפאה של פרופסור דרקסלר עוד היום במרכז לאורתופדיה מתקדמת בבית החולים אסותא, בטלפון 050-4378437.

שאלות ותשובות על ניתוח החלפת מפרק ירך

אל פגישת הייעוץ הראשוני עם פרופ’ דרקסלר חשוב להגיע עם צילומי אגן ועם כל החומר הרפואי הרלוונטי שנמצא ברשותכם.

מה סוג ההרדמה הנדרש לצורך ביצוע הניתוח?

אורך הניתוח עצמו הוא כשעה אחת, עם ההכנה וההרדמה – בערך כשעתיים.

משתל הירך מורכב ממספר חומרים שמהווים את משטחי החיכוך בין הראש לאצטבולום המלאכותיים. ישנם מספר שילובים אפשריים:

  • מתכת על מתכת – הופסק בשל שחרור חלקיקי מתכת קטנים ופגיעה ברקמה סביב המפרק ובכליות.
  • קרמיקה על קרמיקה – שילוב מצוין אך הקרמיקה הינה שבירה ויכולה לשחרר חלקיקים לאזור המפרק וכן להשמיע רעש חזק בזמן פעילות.
  • קרמיקה על פלסטיק (פוליאתילן) – זהו השילוב הנפוץ ביותר עם אחוזי שרידות טובים.

במחקרים השוואתיים רבים נמצא כי שרידות המשתלים היא מצוינת, בערך 97% ל- 20 שנה.

מבחינת דרישות המנתח – אין הגבלות! מבחינת המטופל עשויה להיות הגבלה זמנית בפעילות וקושי זמני בפעילות מאומצת שהולכת ומשתפרת בהדרגתיות. תהליך ההחלמה והשיקום אורכים בין שבועיים שלושה עד לחודשיים כתלות במטופל עצמו.

בשיטתו של פרופסור דרקסלר, המטופל משוחרר לביתו יום לאחר הניתוח. המטופל מסוגל להתהלך ולהפעיל את הירך. אין צורך בשיקום מוסדי. פיזיותרפיסט מהקופה מגיע לבית המטופל, מבצע ומלמד תרגילים וחיזוק שרירי האגן והירך.
השחרור ישירות לבית מאפשר למטופל להיות בסביבה מוכרת ותומכת, מוקף בבני משפחתו וחבריו וגורם לו לרצות להתהלך ולהפעיל את המפרק ולא להיות תלוי באחרים. דבר זה מאיץ ומשפר את תהליך השיקום העצמי ללא פגיעה בביטחון המטופל.

בהחלט! משך החזרה וקצב החזרה לפעילות רגילה תלויים במטופל המנותח וביכולותיו. לרוב תוך שבועות מעטים ניתן כבר להתהלך ללא אמצעי עזר ולחזור לפעילות מלאה.

קצב ההחלמה הוא פרטני ומשתנה ממנותח אחד לשני. ככלל, ניתן לומר שהחלמה ושיקום מלא עשויים לארוך בין חודש לשלושה חודשים.

גם כאן, לכל מנותח סף כאב אישי משלו. אולם, באופן עקרוני, ניתן לומר כי אותם כאבים עזים שעלול לחוש המנותח מיד לאחר הניתוח, נמשכים עד כשבועיים, שלאחריהם, חלה ירידה הדרגתית ברמת הכאב. חודש או שישה שבועות לאחר הניתוח, רוב הכאבים חולפים כמעט לחלוטין ואין צורך בתרופות משככות הכאב בהן צויד המנותח מיד לאחר ביצוע הניתוח.

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם